RSS
 

Kremy

KREM Z KUKURYDZY

Składniki:

Puszka kukurydzy

2 łodygi selera naciowego

1 cebula

1l bulionu

100ml mleka

sól, pieprz

jogurt naturalny i szczypiorek do przystrojenia

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy pokrojony seler naciowy oraz cebulę i podsmażamy ok.5min aż seler zacznie mięknąć. Dorzucamy odsączoną kukurydzę i podsmażamy kolejne 5 min. Ważne jest aby sprawdzić czy warzywa są miękkie. Wlewamy bulion. Ja nie wlewam od razu całości ponieważ lubię jak zupka jest gęstsza więc wlewam tyle ile potrzebuję. Całość gotujemy ok.10 min, doprawiamy i blendujemy na gładką masę. Zmniejszamy ogień, dolewamy mleko i chwilkę trzymamy na ogniu.

Do miseczek wkładamy łyżeczkę jogurtu, zalewamy zupką i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

PYCHA!

KREM Z ZIELONYCH WARZYW

Składniki:

1l bulionu

groszek 1 puszka

1 cukinia

1 mały brokuł

2 marchewki

2 ziemniaki

świeża bazylia

Jogurt grecki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Jeśli zależy nam na czasie możemy przygotować bulion z kostki drobiowej, jednak ja polecam przygotować własny na bazie kawałka wołowiny i 2-3 skrzydełek oraz włoszczyzny. Do gotującego się bulionu wrzucamy groszek i pozostałe pokrojone warzywa , przyprawiamy i gotujemy do czasu całkowitego zmięknięcia. Pod koniec gotowania garść listków bazylii. Całość miksujemy, podajemy z łyżką jogurty i przystrajamy listami bazylii.

SMACZNEGO :)

Dodaj komentarz