RSS
 

Domowe masło orzechowe

06 sty

Wszyscy wiemy, że spożywanie orzechów wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Zawierają one witaminę E, pozytywnie wpływają na pracę mózgu, układu krwionośnego oraz przewodu pokarmowego. Przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, cukru we krwi oraz poprawiają wygląd i kondycję skóry, dlatego koniecznie muszą znaleźć miejsce w naszej diecie.

Są co prawda kaloryczne ze względu na sporą zawartość tłuszczu, dlatego powinniśmy spożywać je z umiarem.

Jednym ze sposobów na przemycenie cennych składników orzechów do naszego organizmu może być spożywanie ich w postaci masła. Koniecznie przygotujmy je sami.

Nie wymaga to wiele pracy, a unikniemy zawartych w kupnych masłach dodatkowych tłuszczy, cukru i soli.

Zalety masła orzechowego:

  • Hamuje uczucie głodu na 2,5 godziny.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby serca.
  • Poprawia kondycję całego organizmu i usprawnia jego funkcjonowanie.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Wpływa na spokojny sen.
  • Wpływa na dobre samopoczucie, dobry nastrój.

Przygotowanie masła jest bardzo proste.

Będziemy potrzebować ok 500g orzechów ziemnych niesolonych.

Jeśli wolicie słone masło to dodajcie sól sami. Orzeszki solone są często dodatkowo obtaczane w tłuszczu.

Orzechy prażymy na suchej patelni lub w piekarniku w 180st., aż nieco ściemnieją. 

Kiedy nieco ostygną przekładamy do blendera i miksujemy ok 10min do uzyskania gładkiej masy. Możemy dodać soli, miodu, kako lub trochę cukru do smaku.

IMG_20150106_091854

 
Komentarze (8)

Napisane przez w kategorii Deser, dla dzieci, porady, śniadania

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Obżarciuch

    21 stycznia 2015 o 08:53

    masła orzechowego nigdy nie robiłam, ale chyba pora spróbować :) a Ciebie zapraszam na domową panna cotte z truskawkami

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/12/panna-cotta-z-truskawkami.html

     
  2. ~JukkaSarasti

    21 stycznia 2015 o 10:30

    Czemuś nigdy nie prażyłam orzechów przez zmiksowaniem. Następnym razem spróbuję. Nie wiem, czy będzie lepiej smakowało, na pewno inaczej. A Dzieciaki i tak nie tkną tego… chyba że dodam trochę cukru ciemnego/syropu klonowego/miodu i oczywiście kakao. Wówczas to jak się dosiądą, to cały mały słoiczek zjedzą :-)

     
    • szybko_zdrowo

      21 stycznia 2015 o 18:25

      Na pewno też będą łatwiej się miksowały. Orzechy poddane temperaturze uwolnią zawarty w sobie tłuszcz.
      Na słodko też będzie super.

      Pozdrawiam i życzę smacznego.

       
  3. ~tss

    21 stycznia 2015 o 11:14

    Może się przyda: Lepiej więcej cholesterolu – http://www.stachurska.eu/?p=13173 .

     
  4. Hanka2010

    21 stycznia 2015 o 11:25

    Nie przepadam za orzeszkami ziemnymi dlatego zrobila maslo z orzechow laskowych z odrobina ksylitolu dla dodania slodyczy (niestety nie moge ani cukru ani miodu).

     
  5. ~pozytywny

    21 stycznia 2015 o 12:00

    Miło znać zalety masła orzechowego. Bardzo ciekawy wpis. Pozdrawiam :)

     
  6. ~Świat Emi

    21 stycznia 2015 o 14:01

    pycha

    zapraszam do mnie http://swiatemi.blog.pl/