RSS
 

Jajka po benedyktyńsku- iście królewskie śniadanie ;)

29 wrz

Jajka, jak wszyscy wiemy są bardzo zdrowe i powinniśmy uwzględnić je w naszej diecie, ponieważ dzięki zawartym substancjom sprzyjają procesowi spalania tkanki tłuszczowej oraz zmniejszają uczucie głodu. Najlepiej spożywać je w takiej postaci, aby białko było ścięte, a żółtko płynne.
Przygotowane po benedyktyńsku będą idealne dla osób starających się ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu.

Jak je przygotować?

Do małego garnka wlewamy wodę do połowy wysokości. Zagotowujemy ją wraz z łyżeczką octu i solą.
Kiedy woda zacznie się gotować, mieszamy na środku łyżką, aby stworzyć mały wir. W jego środek wbijamy jajko i gotujemy ok 2,5min. Trzeba pilnować czasu, aby żółtko nie ugotowało się nam na twardo.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i lekko odsączamy z wody ręcznikiem papierowym.
Ja podaję je na grzance z razowego pieczywa skropionej oliwą. z rukolą i świeżym pomidorem lub papryką. Super będzie także z grillowanymi warzywami.

Smacznego ;)

IMG_20140928_212217

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii dla dzieci, śniadania

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Ola

    29 września 2014 o 12:43

    Wygląda pięknie, ale nigdy mi się nie udaje- albo za twarde żółtko albo się rozwala podczas wyciągania. Mam nadzieję, że kiedyś wreszcie się uda :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)