RSS
 

Pieczone kotleciki ziemniaczane z mozarellą.

27 sie

image

Tak apetycznie wyglądały i byliśmy tacy głodni, że zapomniałam zrobić zdjęcia efektu końcowego.
Kotleciki są świetną alternatywą dla klasycznych ziemniaków z wody. U mnie pojawiły się w towarzystwie grillowanego łosia i puree z zielonego groszku. Było pysznie :)

Co będzie potrzebne?
- Ziemniaki ok.800g-1kg
- Marchew 200g
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 kulki mozarelli
- Łyżeczka ziół prowansalskich
- Łyżeczka słodkiej papryki
- 2 garści posiekanej natki pietruszki
- Sól, pieprz

Co robimy?
Gotujemy ziemniaki wraz z marchewką aż do miękkości. Odlewamy wodę i ugniatamy. Dodajemy posiekaną mozarellę oraz pozostałe składniki. Formujemy małe placuszki i układamy na blasze do pieczenia, na papierze posmarowanym olejem. Odrobiną oleju smarujemy także kotleciki na wierzchu.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 25min. Po ok. 15 min przewracamy na drugą stronę.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii dla dzieci, obiad, warzywa i owoce

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz