RSS
 

Bezglutenowe ciasto kukurydziane z musem jabłkowym i malinami.

24 sie

image

Dzisiejsza wizyta bezglutenowego gościa zainspirowała mnie do przygotowania czegoś słodkiego, co będzie mogła zjeść.
Osoby nietolerujące glutenu rzadko mogą sobie pozwolić na słodkości, ponieważ występuje on niemal we wszystkim.
Przygotowanie ciasta zajmuje 5 minut. Reszta to robota piekarnika :)

Składniki:
2 jaja
Szklanka mąki kukurydzianej
Szklanka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
Maliny, truskawki lub borówki
500g musu jabłkowego lub tartych jabłek. Najlepiej użyć takich bez cukru, przygotowanych samemu. Wystarczy poddusić jabłka z cynamonem, ewentualnie dosłodzić stewią lub ksylitolem i zmiksować.

Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy z jogurtem na gładką masę. Dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy mus i dokładnie mieszamy.
Ciasto rozrobiłam widelcem i zajęło mi to ok 5min, ale dla naszej wygody możemy także użyć malaksera.
Wlewamy do tortownicy 23cm lub mniejszej, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce. U mnie wersja z malinami.

image

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok.45min. Pozostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii ciasta i ciasteczka, Deser, dla dzieci

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz