RSS
 

Muffinki marchewkowe z kaszy jaglanej

22 sie

Nietypowe, nieprzyzwoicie pyszne, nadzwyczaj szybkie i oczywiście zdrowe :) Właściwości kaszy jaglanej już znacie z wpisu zamieszczonego nieco niżej. Ponieważ lubię eksperymentować, przepis ten również jest wynikiem spontanicznego działania, ale na pewno przygotuje muffinki jeszcze nie raz.

muff

Co potrzebujemy:

1/2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mąki razowej
2 jajka
1/4 szklanki oleju (można go również pominąć. Ugotowana kasza jest wystarczająco wilgotna)
1/2 szklanki maślanki naturalnej
1/3 szklanki ksylitolu (można użyć stewii lub brązowego cukru)
łyżeczka proszku do piecznia
200 g marchewki
1 brzoskwinia lub nektarynka
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki skórki pomarańczowej
papryczka chilli

Przygotowanie

Ugotowaną kaszę miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jajka i ksylitol/cukier, miksujemy jeszcze przez chwilę i małym strumieniem wlewamy do malaksera olej oraz maślankę.
Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i dodajemy do powstałej masy.
Na grubej tarce ścieramy marchewki i brzoskwinie. Łączymy z ciastem, dodajemy cynamon i skórkę pomarańczową.
Ja przygotowałam część babeczek w wersji pikantnej. Jeśli lubisz takie smaki, dodaj do ciasta posiekaną papryczkę chilli.
Gotowym ciastem wypełniamy foremki z papilotkami, bądź sylikonowe. Ciasto bardzo nie urośnie, więc nie  musimy zostawiać wolnego miejsca.
Pieczemy ok 40min w temp.170 stopni. Pozostawiamy do ostygnięcia.

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii ciasta i ciasteczka, Deser, dla dzieci

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Obżarciuch

    26 sierpnia 2014 o 11:30

    chili :) to coś dla mnie, nie wiem jak smakuję, ale jestem pewna ze booomba :)
    ja co roku osobiście uprawiam chili :)
    http://oobzarciuch.blogspot.com/p/papryczka-chili.html

    pozdrawiam serdecznie!