RSS
 

Jak przygotować stek idealny?

21 sie

Wczoraj robiłam, wyszło super, także podzielę się z Wami kilkoma ważnymi zasadami odnośnie przyrządzania steków wołowych.

1. Wyjmij mięso z lodówki minimum 30min przed smażeniem

2. Mięso lekko rozgnieć palcami oprósz solą, pieprzem i natrzyj odrobiną oliwy

3. Patelnie grillową dobrze rozgrzej. Ułóż steki.

4. Kiedy mięso jest już na patelni nie nakłuwamy, nir dziubiemy. Pory muszą się zamknąć, aby pozostało soczyste..

5. Smażymy ok.2-3 z każdej strony, jeśli chcemy otrzymać stek krwisty. Aby osiągnać kolejne stopnie wsymażenia wydłużamy czas o dodatkową minutę z każdej strony. Medium- 3-4min, Well-done  ok min.5 Czas smażenia może się delikatnie różnić i zależy od grubości steków jakie przygotujemy. Mięso powinno mieć ok.3-4cm

6. Po zdjęciu z patelni mięso kładziemy na kratce- najlepiej wyjąc tą z piekarnika i rozgrzać go do 160 stopni. Piec przyda nam się jeśli steki będą grube. Pozostawiamy je na kilka minut.  Nie kroimy od razu po usmażeniu.

7. Wkładamy do piekarnika- koniecznie na kratce, aby powietrze miało dostęp z każdej strony i podgrzewamy 2-3 min.

8. Na gotowego steka możemy położyć kawałek masełka i posypać solą i grubo zmielonym pieprzem.

 

steki2

SMACZNEGO!

 

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Kolacja, obiad, porady

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz