RSS
 

Tarta żytnia z warzywami i mozarellą

15 sie

Nie ma znaczenia, czy jesteśmy na diecie, czy po prostu lubimy jeść zdrowo. Mamy mnóstwo możliwośći przygotowania pysznych, zdrowych i na pewno nie nudnych potraw. Wystarczy tylko puścić wodze fantazji i zastanowić się jak połączyć składniki, aby było smacznie i co ważne niebyt kalorycznie.

W ten sposób w mojej głowie zrodził się pomoc na tartę żytnią z warzywami i mozarellą. Cała ma tylko ok.1200 kcal, więc solidny kawał nasyci nas na długo i nie zniweczy naszych starań w dążeniu do idealnej sylwetki ;)

Składniki na ciasto:

  • 180 g mąki żytniej
  • 20 g otrębów pszennych
  • 1 jajko
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Farsz:

  • 250 g cukinii
  • 100g marchewki
  • 100g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 1 cebula
  • 1 kula mozzarelli light
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 białka jaja
  • 50g jogurtu naturalnego
  • odrobina soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • bazylia

Przygotowanie:

Skłądniki na tartę mieszamy i zagniatamy ciasto w piękną gładką kule nie klejącą się do dłoni i cienko rozwałkowujemy. Układamy w formie to tarty i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 15min. w 180 st.C.

DSC_0513

Ok. 50g cukinii odkładamy, a pozostałe warzywa, czosnek oraz mozarellę ścieramy w malakserze na grubych oczach, odrobinę solimy i odstawiamy na parę minut. Następnie odsączamy wodę i doprawiamy farsz. W miseczce roztrzepujemy białka z jogurtem , dodajemy do utartych warzyw i dokłądnie mieszamy.

Na lekko przestudzoną tartę wykładamy farsz i układamy na nim pokrojoną w pólkrążki cukinię oraz kilka plasterków pomidora .

IMG_20140813_125301

Wstawiamy do pierkarnika na kolejne 20min. Gotową tartę odstawiamy na chwilkę, aby lekko wystygła.

Możemy podawać samą, lub jako dodatek do mięsnych dań.

DSC_0515

IMG_20140813_134020

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz