RSS
 

Kurczak orientalny z cukinią i papryką na brązowym ryżu.

15 sie

Moja kuchnia ostatnio mnie baaardzo pochłonęła i niemal codziennie powstają w niej nowe pomysły, dania i inspiracje. Niektórę są banalne, inne trochę bardziej wymyślne, ale wszystkie na pewno zdrowe i smaczne. Kuchnia to miejsce, gdzie powinniśmy eksperymentować. Nie martw się jeśli danie się nie uda za pierwszym razem, przecież pierwszego kroku też nie postawiłaś/-eś od razu. Także wąchajcie, smakujcie, mieszajcie..po prostu GOTUJCIE! Ja postaram się Wam to ułatwić dzieląc się z Wami swoimi autorskimi, bądź nieco zmodyfikowanymi przepisamy, które udało mi się gdzieś wyszukać.

To tyle słowem wstępu…przejdźmy do meritum, czyli naszego kurczaka. Postanowiłam przygotować go z orientalnymi i pikantnymi przyprawami, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie i metabolizm, ale o tym w dziale porady.

Gotowałam tylko dla siebie, dlatego podaję również składniki na jedną porcję, która zawiera ok.300kcal.

Składniki:

- dwa filety z ud kurczaka ok.120g

- cuknia 80g

- papryka czerwona 60g

- 1/4 cebuli

- 1/4 papryczki chilli

- łyżka oliwy

- ryż brązowy 20g

- przyprawy: sól, pieprz, imbir, czosnek, kurkuma

Celowo nie podaję dokładnej ilości przypraw ponieważ każdy lubi doprawiać nieco inaczej. Ja używam ok. 1/3 łyżeczki wszystich przypraw poza solą, której daje odrobinkę.

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną papryczkę chilli i cebulę. Kiedy cebula się zeszklić, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i obsmażamy na złoto i przyprawiamy. Dodajemy uprzednio ugotowany ryż i pokrojoną w cienkie słupki cukinię i paprykę i dusimy ok 5min, tak żeby warzywa pozostały chrupiące.

Przygotowując sobie posiłek na kolejny dzień w wersji na wynos, zamiast ryżu użyłam kaszy jaglanej. To też świetne połączenie.

IMG_20140812_213811

IMG_20140813_111216

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii drób, Kolacja, obiad

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz