RSS
 

Kasza jaglana..co się w niej kryje?

11 sie

7dc4132a-b520-4267-94db-8902675a971f_20091229125751_Kasza-jaglana Zawartość głównych składników odżywczych kaszy jaglanej jest zbliżona do kaszy jęczmiennej i innych zbóż, z wyjątkiem błonnika, którego w kaszy jaglanej jest znacznie mniej niż w innych kaszach. Jest dobrym źródłem energii (320 – 340 kcal/100 g): głównym składnikiem energetycznym jest skrobia, jej zawartość w kaszy wynosi około 65%. Skrobia jest znacznie delikatniejsza niż w kaszy jęczmiennej i pszennej. Kasza jaglana zawiera około 10 – 11% białka (mniej niż jęczmienna i pszenna), nie zawiera glutenu. Z powyższych zalet wynika, że kasza jaglana szczególnie nadaje się dla małych dzieci oraz osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej.

Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu.

Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Większość osób ma niestety niedobór tego pierwiastka w organizmie. Przyczyna tkwi w niewłaściwym sposobie żywienia, bogatym w mięso i jego przetwory, w których krzemu niestety nie znajdziemy.
• Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).
• Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
• Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi.
• Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.

Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza.

Można ją podać do mięsa, dodać do sałatek, przygotować z nią pyszne desery i śniadania.

Koniecznie włączcie ją do swojego menu!

 
Komentarze (45)

Napisane przez w kategorii porady

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Natalia

    16 sierpnia 2014 o 17:41

    okropnie niesmaczna a już na słodko to obrzydlistwo

     
    • detektyw_spozywczy

      16 sierpnia 2014 o 20:21

      Jest kilka sposobów jej ugotowania. Może któryś by Pani zasmakował. Najlepiej smakuje uprażona, a następnie ugotowana na sypko.

       
      • ~henia

        16 sierpnia 2014 o 20:48

        kaszę jaglaną robię na wiele sposobów! na słodko, na słono, z mięsem, z warzywami itd. zapraszam http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=kasza+jaglana

         
        • ~ania

          16 sierpnia 2014 o 21:37

          jeszcze jej nie przygotowywalam, ale brzmi ciekawie a do siebie zapraszam na przepisy na domowe sery, proste, latwe i smaczne lub wino i cydry http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/

           
        • ~zagloba

          16 sierpnia 2014 o 21:56

          Odjazdowa ta Twoja strona i aż mi ślina leci po obejrzeniu przepisów i fotek. Dałąś mi wiele pomysłów na dania z kaszy… Dzięki.

           
      • ~Natalia

        17 sierpnia 2014 o 05:53

        Tak właśnie próbowałam gotować ale nie smakuje ani mężowi ani mnie. O dzieciach nie wpominając.
        Tak to już jest. Co zdrowe bywa niesmaczne a to co smaczne – niezdrowe.

         
      • ~mkr

        17 sierpnia 2014 o 12:25

         
      • ~Magda

        18 sierpnia 2014 o 14:52

        Z ta kasza to tez nie tak łatwo :-) Kupilam jakis rodzaj slodkiej. Gorzka, śluzowata niezaleznie jak ja zrobilam. Tesciowa dala mi do sprobowania tą co ona gotuje. Sypka, smaczna. Kupilam normalnie w markecie w woreczkach polskiej firmy i jest smaczna. Teraz moge ja samą bez niczego zajadać.

         
    • ~ala

      16 sierpnia 2014 o 21:49

      Hej, niesmaczna jesli jej nie sparzymy….wsyp na sitko i przelej duzż iloscią wrzatku dopiero gotuj itd….

       
    • ~Irena

      17 sierpnia 2014 o 11:49

      Do wszystkich smaków można się przyzwyczaić. Ja jedząc 1 raz kaszę też uważałam że jest niesmaczna a dzisiaj ją uwielbiam. Tak samo prawie nie solę i uważam to za normalne chociaż na początku wydawało się obrzydliwe.

       
    • ~krzychoo

      17 sierpnia 2014 o 12:20

      niesmaczna… ??? Chyba pomyliłaś z kasza jęczmienną heh

       
      • ~Natalia

        17 sierpnia 2014 o 19:33

        z kasz toleruję tylko gryczaną i ryż a płatków żadnych, więc nic nie pomyliłam. Mój Mąz nawet ryżu nie lubi nie mówiąc już o kaszach. Dzieci też nie próbuję tym karmić. Za to jemy dużo warzyw, ryb, niezbyt tłuste mięso, nabiał i owoce. Wystarczy.

         
    • ~stach

      17 sierpnia 2014 o 19:13

      mam 66 lat biegam dlugie dystanse,kaszę jaglaną jadam dzień w dzień łyżka do płatków z innymi dodatkami na surowo zalana letnią wodą.Twierdze że brak bólów stawowych i zakwaszenia organizmu zawdzięczam k.aszy jaglanej i wegetarianizmowi

       
    • ~Zuzanna

      17 sierpnia 2014 o 21:48

      Najpierw kasze przepłucz wrzątkiem, potem gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu, potem dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 10 minut. mnie tak najlepiej smakuje.

       
  2. ~Obżarciuch

    16 sierpnia 2014 o 17:55

    bardzo lubie kaszę jaglaną :)
    polecam gołąbki właśnie z nią i pieczarkami
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/01/goabki-z-kasza-jaglana-i-pieczarkami.html

    pozdrawiam serdecznie!

     
  3. ~przepismamy

    16 sierpnia 2014 o 18:36

    Uwielbiam kasze jaglana, czesto robie na sypko
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/kasza-jaglana-na-sypko.html

     
  4. ~Alicja

    16 sierpnia 2014 o 18:54

    Kasza jaglana doskonale nadaję się na ciepłe śniadania z owocami sezonowymi lub z jajkiem i warzywami. Polecam:
    http://schudnacskutecznie.pl/cieple-sniadanie-chroni-przed-nadwaga/

     
  5. ~pit

    16 sierpnia 2014 o 20:12

    Ja zas w mlodosci nie przepadalem za kaszami , chetnie zas jadlem manne na slodko z cynamonem jako deser .Teraz w wieku prawie 50lat , coraz wiecej jej jadam , zaczelo sie od przygody z o.Grande , teraz z pania Karzawska zachwala , wiec sprobowalem i mi bardzo zasmakowala , wprowadzam ja do swej diety :)

     
    • ~Ela

      16 sierpnia 2014 o 20:59

      Pamietam o.Grande, kiedyś bardzo mi pomógł, szkoda że już nie żyje.

       
      • ~pit

        17 sierpnia 2014 o 13:12

        Teraz gotuje dla Pana:)

         
  6. ~Yola

    16 sierpnia 2014 o 20:27

    Kaszę jaglaną trzeba wiedzieć jak ugotować, wtedy jest bardzo smaczna i można ją zjeść praktycznie „na sucho”.

    W wersji na słodko z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i miodem.http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2014/06/kasza-jaglana-z-rodzynkami-jabkiem.html

    W wersji wytrawnej z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, ogórkiem i sokiem z cytryny.
    http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2014/08/taboule-bezglutenowe.html Coś wspaniałego.

     
    • szybko_zdrowo

      16 sierpnia 2014 o 20:33

      Zgadzam się w 100%. Ugotowana po prostu w wodzie jest praktycznie bez smaku.Z oliwkami może być bardzo ciekawa,.chętnie spróbuję. Pozdrawiam

       
  7. ~pyzataaa

    17 sierpnia 2014 o 08:30

    Moja ulubiona!!!

     
  8. ~adam

    17 sierpnia 2014 o 09:06

    Jadam tylko gotowana na mleku,pychota.

     
  9. ~stanislawa cichocka

    17 sierpnia 2014 o 09:34

    Czy można urzywac kosze jaglana bez ograniczen i jak czesto

     
    • szybko_zdrowo

      17 sierpnia 2014 o 09:38

      Można ją jeść nawet.codziennie. Należy jednak.pamiętać o sporej zawartości węglowodanów, dlatego należy ją traktować jako dodatek do dania, a nie główny jego składnik.

       
  10. ~Yaroo

    17 sierpnia 2014 o 10:29

    Nigdy tego nie wiem – 320 – 340 kcal w 100 gramach kaszy, ale sypkiej (suchej) czy ugotowanej???!!! Bo to ogromna różnica! Wie ktoś?!

     
  11. ~tss

    17 sierpnia 2014 o 10:50

    Regeneracji służy kolagen (np. żółtka, galareta, salceson) w towarzystwie witaminy C – http://www.stachurska.eu/?p=14748 . Kolagen to podstawa. Zęby dziąsła, naczynia krwionośne, kości, tkanka łączna, go potrzebują.

     
  12. ~kasia

    17 sierpnia 2014 o 12:17

    Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

     
  13. ~teresa

    17 sierpnia 2014 o 12:25

    smaczna ,probowalam i na slodko i na slono

     
  14. ~Yaroo

    17 sierpnia 2014 o 12:46

    320 kcal w 100 gramach – kaszy suchej (sypkiej) czy ugotowanej ??? Wie ktoś?

     
    • szybko_zdrowo

      17 sierpnia 2014 o 14:09

      Kaloryczność zawsze podawana jest odnośnie produktu suchego tj.przed jakąkolwiek obróbką.

       
  15. ~Wiktoria

    17 sierpnia 2014 o 13:20

    Osoby z chorą tarczycą nie powinny jadać kaszy jaglanej.

     
  16. ~Piotr

    17 sierpnia 2014 o 15:09

    Bardzo lubię kaszę jaglaną, zresztą wszystkie kasze mi smakują, także najmniej popularna jęczmienna. Jaglaną minimalnie solę przy gotowaniu (miniszczypta), dodaję 1/4 łyzeczki masła lub nawet mniej. Jem samą – taka mi po prostu smakuje – lub z dżemem. Gotuję sobie małe porcje, 2-3 razy w tygodniu lub kiedy przyjdzie mi ochota.

     
  17. ~suzana

    17 sierpnia 2014 o 15:26

    PYSZNA JEST I MEGA ZDROWA ;PRZEKONAŁAM DZIECI DO ZJADANIA JEJ NA ŚNIADANIE: POLECAM:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html

     
  18. ~Inia

    17 sierpnia 2014 o 18:04

    Aby nie była gorzkawa należy przelać wrzątkiem przed gotowaniem.

     
  19. ~Justyna

    17 sierpnia 2014 o 18:07

    A ja uwielbiam kaszę jaglaną. Jem codziennie z warzywami. Yummie! :)

     
  20. ~Human

    17 sierpnia 2014 o 19:53

    Nic specjalnego, jeczmienna jest lepsza, w smaku przypomina ryz i tak samo konzystencja.
    Gryczana jest za gorzka, fuu.
    Ale zawsze cos innego, czemu by nie.

     
  21. ~Bastoni di fashion

    17 sierpnia 2014 o 23:18

    Uwielbiam ….pycha jest w mojej diecie prawie codziennie

     
  22. ~=r=o=b=o=

    18 sierpnia 2014 o 01:26

    jeśli chodzi o krzem to najlepiej wypić piwo a jeszcze lepiej kilka :)