RSS
 

Faszerowane udka z kurczaka

17 cze

Jak już kilkakrotnie wspominałam, uwielbiam smaki Południa. Tym razem również nie zabrakło w moim daniu słońca. Nutka Grecji i Włoch na jednym talerzu, czyli duszone udka z kurczaka faszerowane szpinakiem i fetą oraz suszonymi pomidorami.

SKŁADNIKI:

- Filety z udek kurczaka bez skóry ok.1 kg
- 1 cebula
- 5-6 dużych pieczarek
- Feta w kostkach
- świeży szpinak- 1 opakowanie
- 5/6 suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy do kurczaka: sól, pieprz; po łyżeczce: kurkumy, słodkiej papryki, majeranku; szczypta chilli
- bazylia (najlepiej świeża)

PRZYGOTOWANIE:

Przyprawy mieszamy w miseczce i nacieramy nimi kurczaka. Jeśli czas nam na to pozwala możemy go na trochę odstawić w chłodne miejsce.

Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy, aż zacznie pachnieć. Wrzucamy szpinak i delikatnie mieszamy. Należy go tylko delikatnie zblanszować, aby nie stracił koloru i smaku.

Udka rozkładamy na płasko na desce i kładziemy na każdym łyżkę szpinaku i pokruszoną kostkę fety oraz po kawałku posiekanego suszonego pomidora, a następnie składamy na pół. Niestety nie starczyło mi składników, aby wszystkie tak zrobić ;) Lista składników, którą zamieściłam na początku na pewno będzie wystarczająca.

IMG_20140611_213843

IMG_20140611_213909

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, układamy kurczaki i obsmażamy z obydwu stron. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki i dusimy ok.15-20min.

IMG_20140611_215330

W miseczce rozrabiamy jogurt z koncentratem pomidorowym, wlewamy na patelnię i dusimy jeszcze ok.5min. Jeśli sos jest zbyt wodnisty potrzymajmy odkrytą patelnię na ogniu do czasu, aż odparuje tyle wody, żeby nasz sos miał idealną dla nas gęstość. 2-3min przed zdjęciem z ognia wrzucamy kilka posiekanych listków bazylii.

Zapomniałam zrobić zdjęcia gotowego dania :P

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii drób, Kolacja, obiad

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz