RSS
 

Szybkie penne na zielono

14 maj

PENNE Z MIĘSEM MIELONYM I SZPINAKIEM

Składniki:

800g mięsa mielonego wołowego

2 puszki pomidorów krojonych

paczka świeżego szpinaku

3 ząbki czosnku

makaron pełnoziarnisty penne

zioła prowansalskie 3 łyżeczki

sól,pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

Na łyżce oliwy podsmażamy mięso, kiedy jest już prawie gotowe dodajemy pomidory i dusimy 10 min. W między czasie w garnku gotujemy makaron (ilość wg.uznania).  Do mięsa i pomidorów dodajemy zioła oraz inne przyprawy i smażymy chwilę bez przykrycia , aby odparowała część wody, dorzucamy czosnek. Jeśli makaron już nam się ugotował, do mięsa dodajemy świeży, umyty szpinak (możemy trochę pokroić) i delikatnie mieszamy. Pamiętajmy że szpinak ma tylko złapać temperaturę od mięsa. Jeśli będzie za długo na ogniu ściemnieje i straci swój pyszny świeży smak.

Na talerze nakładamy makaron, przykrywamy mięskiem i opcjonalnie możemy posypać startym parmezanem. Można także pomidory z puszki zastąpić suszonymi pomidorami a efekt będzie jeszcze lepszy.

mmmm….Italia w domu :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii makarony, obiad

 

Tags: ,

Dodaj komentarz