RSS
 

Indyk w wersji orientalnej :)

25 mar

Wspominałam już wcześniej o dobroczynnych właściwościach orientalnych przypraw i postanowiłam dziś je wykorzystać, aby wzbogacić smak indyka.

Porcja dla 1-2 osób

SKŁADNIKI:

Polędwiczka z indyka ok 150-200g

pieczarki 50g

duża marchew

1/4 cebuli

10g suszonych śliwek

10g suszonych moreli

2 łyżki jogurtu naturlanego

sól, pieprz, imbir,curry, ostra papryka, słodka papryka,świeża bazylia

łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w piórka, marchew w kostkę i wrzucamy na patelnie, na rozgrzaną oliwę, podsmażamy ok.5 min, dodajemy pieczarki i dusimy ok.10 min. Następnie dorzucamy indyka i pokrojone w paski suszone owoce oraz przyprawy i dusimy do czasu zmięknięcia mięsa. Pod koniec dodajmy jogurt oraz bazylię.

Indyka podałam z ryżem, natomiast polecam także z kaszą gryczaną lub makaronem pełnoziarnistym.

Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii drób, obiad

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz