RSS
 

Przepisy na sałatki

26 lut

SAŁATKA WŁOSKA

Składniki:

Świeży szpinak

3 plastry szynki parmeńskiej

kilka pomidorków koktajlowych

kilka kuleczek mozarelli

kilka winogron

ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Szpinak układamy na talerzu. Szynkę parmeńską podsmażamy bez oleju aż będzie chrupiąca i układamy na szpinaku. Dodajemy mozarellę, połówki pomidorków oraz połówki winogron. Całość skrapiamy octem balsamicznym.

Dobrym pomysłem jest także zastąpienie winogron truskawkami oraz podanie do sałatki grzanek. Nie zaszkodzi także kieliszek czerwonego wina :)

 CAPRESE

Składniki dla 2 osób:

2 Pomidory

200g Mozarelli

Świeża bazylia

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory i mozarellę kroimy na plasterki i układamy na przemian na talerzach. Skrapiamy oliwą, przyprawiamy i ozdabiamy bazylią.

Zamiast oliwy można użyć także kremu balsamicznego.

 

MIX SAŁAT Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Mix sałat z rucolą 1/2 paczki

łosoś wędzony 150g

pomidor

jajko na twardo

jogurt naturalny lub oliwa z oliwek

sól,pieprz

Przygotowanie:

pomidora kroimy w kostkę, jajko na ósemki, dodajemy łososia i sałatę, przyprawiamy i dolewamy 100g jogurtu lub 2 łyżki oliwy.

 

 

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Kolacja, sałatkowo

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz