RSS
 

Moje odkrycie- masło klarowane

29 sie

Kilka dni temu odstawiłam wszelkie tłuszcze do smażenia, a w mojej lodówce dumnie stanęło MASŁO KLAROWANE. Już po pierwszej potrawie jaką przygotowałam, powiedziałam sobie, że nigdy więcej nie usmażę na oleju. Wszystko smakuje całkiem inaczej :)

Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego cudownego tłuszczu kupcie koniecznie! Albo zróbcie sami jeśli potraficie.

Poza tym, że potrawy przyrządzane z jego udziałem są lepsze to przede wszystkim zdrowsze!

Właściwości zdrowotne

  • Trawi się łatwiej niż tradycyjne masło i oleje roślinne
  • Działa przeciwzapalnie
  • Przywraca równowagę w organizmie – lekarze ajurwedyjscy używają eliksiru niemalże do wszystkiego – od odmładzania skóry po regulowanie gospodarki hormonalnej.
  • Zwiększa elastyczność tkanki łącznej – dzięki temu cieszy się ogromną popularnością wśród joginów.
  • Dodaje wigoru – w tradycji azjatyckiej, ghi wzmaga tzw. Ojas, czyli wigor I energię życiową, przez co wspomaga system immunologiczny i przedłuża życie.
  • Wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm – według medycyny ajurwedyjskiej, masło klarowane wzmaga agni, wewnętrzny trawiący ogień, od którego zależy sprawność metaboliczna organizmu.
 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii porady

 

Tags:

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Hej!

    12 marca 2014 o 02:07

    Hej!
    Powiedz mi prosze- smaze na oleju z oliwek i oleju kokosowym wylczanie- dlaczego to maslo jest takie zdrowe? Ja o nim tylko zle rzeczy slyszalem.
    Czy stapianie masla i uzyskanie masla klarowanego nie spowoduje wydzielenia sie z niego wszystkich negatywnych tluszczy- wszak to tluszcz!